Pokaler er efterstræbte symboler på styrke

Pokaler ses af langt de fleste som et tegn på en særlig kunnen i et nærmere bestemt område. De bruges i særdeleshed indenfor sportsgrene, hvor 1., 2. og 3. pladser typisk overrækkes med pokaler, som størrelsesmæssigt afspejler præstationen. Det betyder, at 1. plads-indehaveren sædvanligvis modtager en noget højere pokal end 3. pladsen, for at tydeliggøre, at det vel at mærke er 1. pladsen, der er vinderen!

Denne form for præmieoverrækkelse ligger så dybt begravet i vor tids konkurrencementalitet, at de færreste overvejer, hvad og hvor traditionen egentlig stammer fra. Hvis man ser nærmere på pokalerne, er det imidlertid tydeligt, at den store popularitet og image reelt tager sit udspring i menneskets genetiske opbygning

Som den højt anerkendte teoretiker Charles Darwin blotlagde med evolutionsteorien, er mennesket nemlig skabt med et genetisk betinget overlevelsesinstinkt.

Dette betyder dog ikke ene og alene, at menneskeracen underbevidst er designet til at kæmpe for sin egen overlevelse. Det betyder jo faktisk også, at mennesket ubevidst higer efter at blive bedre end de andre og derved en såkaldt ”alfa”. Menneskets rangering som fødekædens øverste led er ligeledes tilkæmpet ved vores intellektuelle kunnen, hvorfor overlegenhed er en kvalitet, der helt naturligt ønskes af næsten alle.

Det vil altså sige, at pokaler i bund og grund virker tillokkende for os, idet de appellerer til en dybtliggende higen efter at være bedst til noget og respekten, som det giver. Det er derfor ikke helt galt, når for eksempel folkeskolelærere og sportsfolk sætter pokaler på højkant til dem, der gør det bedst i en given disciplin – det er nemlig en gulerod, der pr. automatik giver os lyst til at yde noget ekstraordinært!

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>